Piushaven 17

De opslagloods met silo was van de graan- en kunst-mesthandel Teurlings-de Jong. Dankzij dit pand heeft de Piushaven de jaren ’80 overleefd. Het na Teurlings in dit het pand gevestigde bedrijf Solnuts, kreeg namelijk als laatste bedrijf nog een paar keer per jaar aanvoer per vrachtschip. Hiervoor moest de haven openblijven. Het allerlaatste schip wat zijn vracht in de Piushaven loste, was de spits ‘Almere’ van schipper Hornshaw. Op 7 maart 1994 loste dit schip 250.010 kilo ruwe sojabonen bij Solnuts.

Pas in 2008 was de graanloods ‘Piushaven 17’ het eerste woningbouwplan dat in deze herontwikkeling is gerealiseerd. Eigenaar H. Jacobs had oorspronkelijk de bedoeling om de loods te restaureren, maar uiteindelijk is het pand exact herbouwd. Samen met architectuurstudio Deven is het plan ontwikkeld, waarbij de karakteristieke havenbebouwing als uitgangspunt werd genomen. De houten balkenconstructies aan de binnenzijde zijn opnieuw gemaakt. De plaat, waarop de firmanaam stond, is vervangen door een raam. De huidige woontoren is geïnspireerd op de vorm van de voormalige silo. Nadat er kort een wokrestaurant in zat, vestigde zich hier in 2010 het sushirestaurant SHINZO.
De trend om in de herontwikkeling van het Piushaven-gebied respectvol om te gaan met het traditionele havenfront is hier echt begonnen.

Klik op de foto voor een vergroting met onderschrift.